Masihkah korang ingat lagi kali pertama menggunakan Internet? | Blog Komik oleh @thesharkox

Tuesday, November 30, 2010

Masihkah korang ingat lagi kali pertama menggunakan Internet?


Hoihoi..
Masihkah korang ingat lagi kali pertama menggunakan Internet? Aku ingat lagi kali pertama aku menggunakan internet. Masa itu umur dalam 12 tahun kot. Time tu kalau cakap pasal internet, ada satu je yang aku tau dalam kepala otak aku; chit-chat. Berchatting tu mestilah menggunakan Internet Relay Chat (mIRC). Yup. MiRC memang hit gila babis suatu ketika dulu. Aku begitu gilakan mIRC masa tu. Masa tu mana ada YM, FB chat dan Twitter lagi macam sekarang.

Channel yang paling popular masa tu yang aku selalu masuk ialah #kampung dengan #mamak. Entah kenapa nama channel tu macam tu jangan tanya aku. Aku pun tak tahu apa yang seronoknya chit-chat masa tu. Dapat chit-chat dah kira hebat sangatlah tu dalam dunia komputer. Bila bapak aku tanya buat apa pergi CC, aku dengan bangga menjawab "Pergi main chit-chat". 

Benda yang paling selalu budak-budak macam aku buat masa tengah chat itu ialah TIPU UMUR. Bila tanya ajer a/s/l, mesti aku jawab 24,m,Prk (24, male, Perak). Keji sungguh, menipu umur 24 tahun padahal masa tu baru 12 tahun. Kalau tak, siapa nak layan kalau aku cakap umur 12 tahun kan? Entah-entah orang yang aku chat tu pun sama je menipu umur. Harharhar

Untuk membangkitkan kembali nostalgia itu, aku pun download mIRC tadi. Tapi bila dah install, aku dah lupa macam mana nak pakai. Tak sampai 2 minit aku uninstall balik. Bagus jugak aku tak reti pakai mIRC ni. Kalau tak mesti aku ketagih nanti. Cukup-cukuplah dengan  FB ajer. 


So, apakah kenangan pertama anda dengan Encik Internet?


Cheers,
Selamat hari Selasa

p/s: Internet dah berumur 40 tahun

30 comments:

Fariq said... [Reply to comment]

same la kita,,
kwn dlu pon time skola rendah dah maen IRC,,
siap tnye psl kwin2 lg,, hahaah

gabanMorka said... [Reply to comment]

Dulu mengorat kompem ty a/s/l....haha.teringat pulak.lawak2

nabilah_2908 said... [Reply to comment]

beza dgn sy...kenal internet ms umur 18 thn..tu pun br berjinak2 dgn email...then ada seorang senior ni ajar masuk kampung chat & friendster... ;)

ika~~ said... [Reply to comment]

suke gak mric dlu2!
sgt sonok klu dpt chatt ngn laki yg betol2 honest.tp xtaula maybe nak mengayat je kot.ingt lagi 'teng-teng' time ada org buzz nak kenalan.haha

Cik Su said... [Reply to comment]

cik su selalu gak chat kat MIrc ni..tpi dah tak buat dah sekarang

Cik Su said... [Reply to comment]

facebook lagi best sekarang..chat dengan orang yang kte kenal

ken said... [Reply to comment]

ya i remember i used to play mirc :P

Siti Mashitah Saidin said... [Reply to comment]

btoi2.. MIRC tuh! masa umo 14! 7 thn lepas.. hahaha~

Lindonut said... [Reply to comment]

haha. same here, been there, done that. :p

nice post.

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Fariq: Ewah ewah engkau..kecik2 dah cakap pasal kawen ye..

@Gaban: A/s/l aku ingat ASAL??

@Nabilah: Skg ni umur berapa?

@Ika: BUZZZ!!

@Ciksu: sama la..tinggal lama dah

@Ken: Hai ken..

@Mashitah: Mirc legend

@Lindonut: Hehe..same same

etomyam said... [Reply to comment]

Alamak serius tak hingat bila...

JRY said... [Reply to comment]

aku pun pernah tipu tarikh lahir bro. tp xla dua kali ganda dari 12 ke 24 tahun haha...

Mohamad Faizal said... [Reply to comment]

dulu-dulu kalau masuk #mamak, kalau taip 'mamak rocks!' nanti bot dia letak tanda '+' sebelah nick kita. nampak sikit macam berpengaruh hua hua hee (walaupun tiada apa2 kuasa)

The Sharkox said... [Reply to comment]

@etomyam: Ini mesti dah lama sangat ni..

@JRY: 2kali ganda lebih baik dari 3 kali ganda..haha

@Faizal: Hoho...aku tau #mamak je

xhilmi said... [Reply to comment]

dulu start pon ngn mirc... terpengaruh ngn makcik... siap berebut2 pc ag.. haha... then guna internet wat email coz hantor gambo masuk utopia.. femes jap.. ahahah

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

fuh, tekenang2,
mane la pegi seme awek2 chatting aku.haha

Sumijelly said... [Reply to comment]

yer..yer..ingat....chatting pakai MIRC?? perghh........pernah..pernah.......

masuk group kampung kot..lupa la...tp bila guna tu memang ketagih.....hahahaha

Sumijelly.com

~ PIJA ~ said... [Reply to comment]

sharkox...

rasanye aku start gune internet tahun 1997. Gile babeng layan MIRC mase tu...hehehe

The Sharkox said... [Reply to comment]

@xhilmi: Yeah? Eh, share la sikit pengalaman jadi femes tu..

@Nazirul: Semua dah kawen dah tu..haha

@Sumijelly: ketagih macam fb kan?

@Pija: Wow..lagi awal!

zikeryhassan said... [Reply to comment]

aku start main internet lepas SPM 2007 dan time tu baru berjinak2 dengan blog :)

OrenLimau said... [Reply to comment]

hahaha.sama!!
mula dgn chatting jugakk..Mirc,ym masa tuh
byk ohh sweet memory.haha
dgn byknye script yg best2..siap berskandal bagai.muahah

fatin shahar :) said... [Reply to comment]

tak pernah rasa chatting kat mirc..sebab kecik lagi kot masa tu xD

friendster plak dah bertahun tak bukak ..HEHE

myspace pulak selepas banyak kali buat account baru,last last delete semua terus..dah lama dah delete...skang stay dengan FB je.. *wink wink* HEHEHE

rossoneri said... [Reply to comment]

hakhkahakha wei sama ahhhhhh...masa ada intenet dulu time form 1,pastu mmg chat gila2 ah kat mirc, kampung, YM slalu byk virus,xbape suka sgt.. bila dah umo 15 cam tuh, baru chat kat ym je.. pastu masuk form 4/5 terus stop..dah xminat chat2 nih sampailah skrg..

Nine said... [Reply to comment]

haha..mirc ada yg siap jadi founder #..wat gath lepas tu...huhu..

The Sharkox said... [Reply to comment]

@zikeryhassan: Ish ish..sebelum tu ko buat hapa??

@Oren: Skandal? bagus

@Fatin: wink wink

@Rosso: yeke tak chat dah skg ni?

@Ninie: ninie founder gak ke?

syahrilhafiz said... [Reply to comment]

aku kali pertama guna internet donload lagu dengan software..
tak aktif lagi dalam dunia chat ni

cik ciput said... [Reply to comment]

teringat masa tu baru form 1..erkk..lambatnya aku di'expose' kpd internet..jakun nak mampos..haha

Azmi said... [Reply to comment]

masa form brape ek???
malkum la aku org kampung je..mana la nak jumpak tenet2 ni semua

wazy said... [Reply to comment]

Hohoho
Aku mula-mula guna internet pun telibat juga dengan MIRC ni,sampai le sekarang masih lagi aktif,best kalau online kat mirc,macam-macam ada ^_^

The Sharkox said... [Reply to comment]

@syahrilhafiz: AKu paling tak suka mendownload. tapi menyedut dari hard disk orang memang seronok

@Azmi: Sama lah kita..hehe

@ Wazy: Iyer? Tah la bro..dah try install, tapi tak reti pakai..haha